Pengeluaran KWSP bagi Simpanan Melebihi RM 1 juta

Pengeluaran KWSP bagi Simpanan Melebihi RM 1 juta

Pengeluaran KWSP bagi Simpanan Melebihi RM 1 juta

Pengeluaran KWSP bagi Simpanan Melebihi RM 1 juta. Seandainya simpanan dalam akaun KWSP anda sudah melebihi RM 1 juta, anda boleh mengeluarkan wang tersebut.

Pengeluaran KWSP bagi Simpanan Melebihi RM 1 juta

Pilihan kepada ahli yang mempunyai simpanan melebihi RM1.05 juta mengeluarkan lebihan simpanan berkenaan untuk diuruskan sendiri oleh ahli. Sila klik pautan ini bagi mengetahui kaedah mengeluarkan wang KWSP anda.

〉〉 Syarat Pengeluaran Wang KWSP〈〈

Pautan untuk mengeluarkan wang KWSP secara online boleh dibuat melalui link laman web KWSP yang dikongsikan melalui link ini.

〉〉 Pautan untuk Mengeluarkan KWSP Online〈〈

 

Syarat Syarat Pengeluaran KWSP bagi Simpanan Melebihi RM 1 juta

Setelah simpanan anda melebihi RM 1.05 juta. Baki selebihnya boleh diuruskan oleh anda sendiri. Setiap jumlah lebihan boleh dibuat keluaran setiap 3 bulan sekali. Anda perlu memohon dan melakukan pengisian borang setiap kali pengeluaran ingin dilakukan.

Amaun minima pengeluaran adalah RM50,000.00 dari Akaun 2 dan sekiranya tidak mencukupi barulah ia akan diambil dari Akaun 1.

Kelayakan Pemohon Pengeluaran KWSP bagi Simpanan Melebihi RM 1 juta

Anda adalah Ahli simpanan KWSP yang bertaraf Warganegara Malaysia ATAU bukan Warganegara Malaysia. Anda juga mesti belum mencapai umur 55 Tahun pada tarikh permohonan dan mempunyai simpanan tidak kurang daripada RM1.05 juta.

Dokumen Diperlukan Pengeluaran KWSP bagi Simpanan Melebihi RM 1 juta

Permohonan Di Kaunter Pemegang Mykad. Permohonan akan diproses secara Hassle Free, dimana ahli tidak perlu mengisi borang permohonan

Bagi Permohonan Bukan Pemegang Mykad borang Permohonan KWSP 9B (AHL) perlu diminta beserta dokumen kad pengenalan diri (asal dan salinan). Selain itu, anda juga perlu menyediakan maklumat Akaun bank dimana (Ahli digalakkan membawa buku akaun bank / penyata akaun bank / salinan akaun bank semasa membuat permohonan).

Borang KWSP 3 (Pindaan) – jika pengecaman Cap Ibu Jari gagal

Permohonan Melalui Pos boleh dibuat dengan menyertakan Borang Pengeluaran KWSP 9B (AHL), Salinan MyKad / Dokumen Pengenalan Diri dan  Borang KWSP 3 (pindaan).

Salinan dokumen perlu disahkan oleh pegawai pengesah dibenarkan. (Lain-lain dokumen tambahan tertakluk kepada syarat dan prosedur semasa).

Dokumen Diperlukan untuk Pengeluaran KWSP bagi Simpanan Melebihi RM 1 juta

1. Sila rujuk Senarai Semak Dokumen Pengeluaran Umur 50 Tahun / 55 Tahun / 60 Tahun / Simpanan Melebihi RM1 Juta di laman web KWSP atau Pejabat KWSP untuk semua dokumen yang diperlukan.

2. KWSP berhak meminta apa-apa dokumen tambahan dan menolak permohonan yang tidak lengkap dan tidak
memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan

Sebarang kemusyiklan bolehlah hubungi mana mana cawangan pejabat KWSP atau menerusi Tel: 03-8922 6000. Anda juga boleh mencapai alamat emel ini bagi maklumbalas Pelanggan, http://enquiry.kwsp.gov.my.

Seterusnya sila rujuk Pengeluaran Wang KWSP bagi;