Pastikan Anda Melakukan Perkara Ini Jika Anak Demam

Jika anak demam – Pastikan anak itu dimandikan tiga kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun masa ibu jadi cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit?

Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk. Samalah dengan suhu badan yang panas tadi.

Bila selsema – Tetap mandikan tiga kali sehari supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu bapa hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu bapa cuba praktikkan setiap kali anak ada selsema, Alhamdulillah maksimum kene pun tiga hari.

Bila batuk – Tetap mandikan tiga kali supaya panasnya keluar dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak yuu yee dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak.

(Tips dari Doktor Fairuz: Bila kahak die dah longgar tepuk belakang anak setiap kali dia batuk. Tidak apa kalau dia muntah lebih baik jadi semua lendir-lendir tu keluar)

Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas Zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya dada tidak mudah sejuk dan diserang selsema.

Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun-ubun anak, belakang telinga, telapak tangan, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.

Kalau orang dulu-dulu demam, batuk dan selsema tak bagi mandi. Jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk. Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi. Dan doktor turut pesan, jika anak demam pasangkan penghawa dingin di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap.

Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. Maka buat ibu baru, jangan panik. Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan.

 

Sumber : Tips wanita & info keluarga