Bagaimana Ingin Mengetahui Harga Terkini Bitcoin

 

Harga Terkini Bitcoin

Harga Terkini Bitcoin

Harga Terkini Bitcoin

Setelah anda memahami asas-asas pengetahuan tentang Bitcoin, seterusnya sudah pasti anda mempunyai minat untuk mengetahui harga terkini Bitcoin.

Jomviral akan berkongsikan segala pengetahuan pengetahuan asas berkenaan Bitcoin di tajuk utama kami iaitu Bitcoin.

Seperti mana yang perlu kita tahu, harga Bitcoin telah menggoncang berita dunia semasa dimana awal Januari tahun 2017 harganya hanyalah sekitar 900 USD ataupun sekitar RM 3,600.

Namun dalam masa lebih kurang setahun harganya seunit telah meroket kepada harga RM 67,134. Harga ini bersamaan 18 kali ganda lebih tinggi.

Jika anda mengira kadar keuntungan ini dari awal tahun sehingga akhir tahun ianya adalah bersamaan ROI(return on investment) 1864%

Harga Setakat Ini

Harga yang akan dikongsikan ini merupakan Live Price ataupun harga aktif Bitcoin. Jika dirujuk pada hari ini 14 Disember 2017, harga Bitcoin telah mencecah 16,335 USD ataupun 67,134 RM. Sila klik link di bawah.

klik – Live Price – Bitcoin

 

Bayangkan jika anda memiliki hanya seunit Bitcoin pada awal tahun ini, ianya telah memberi anda keuntungan berlipat kali ganda. Peluang ini merupakan peluang baik bagi masa terkini.

Sebenarnya harga Bitcoin ini boleh dilihat pada selang masa yang berlainan. Anda boleh melihat setiap kadar satu jam sela masa, setiap hari sela masa, seminggu, ataupun sebulan.

Selain itu tidak lupa Bitcoin ini bukan perlu dibeli pada harga seunit. Anda boleh membelinya pada kadar lebih kecil anggaran pada RM3 sahaja.

Bagaimana Harga Bitcoin Ditetapkan

Mana-mana orang bertanya-tanya bagaimana harga Bitcoin dikira, tetapi penting untuk diingati bahawa ia berfungsi tidak berbeza daripada yang dilakukan dengan mata wang atau objek lain. Mari kita lihat bagaimana harga kebanyakan barangan diperoleh – kita boleh menggunakan jeruk sebagai contoh. Apakah harga oren?

Sebagai titik permulaan, seseorang akan memperolehi harga oren berdasarkan dua perkara: berapa banyak seseorang cuba menjualnya, dan berapa banyak orang lain cuba membelinya. Sekiranya John mahu menjualnya untuk USD2.50 dan Sarah hanya bersedia membayar USD2.00, tidak ada perjanjian. Tetapi jika mereka bersetuju dengan harga yang berfungsi untuk kedua-duanya, katakan USD2.25, maka transaksi itu akan berlaku.

Jika musim sejuk mungkin ada lebih ramai orang yang ingin membeli jeruk, maka harganya akan naik. Atau jika terdapat kekeringan, bekalan jeruk akan menjadi kurang, sehingga lebih banyak orang berusaha membeli sedikit jeruk, yang juga dapat mendorong harga.

Bitcoin dan mata wang lain agak berbeza daripada jeruk kerana mereka adalah apa yang disebut ‘homogen’ – satu dolar adalah sama dengan dolar lain, sama seperti satu Bitcoin adalah sama seperti yang lain.

Jeruk di sisi lain boleh berbeza-beza mengikut saiz dan kualiti. Semua ini bermakna bahawa lebih mudah untuk menghasilkan harga mata wang atau Bitcoin. Sekali lagi, hanya pembeli dan penjual akan bersetuju.

Ramai orang mungkin tidak menyedari bahawa mata wang lain berfungsi dengan sama – jika anda memegang duit syiling atau nota mata wang tempatan anda di tangan anda, pada bila-bila masa tertentu terdapat berjuta-juta orang yang membeli dan menjual mata wang tempatan anda, jadi anda mungkin memerhatikannya sebagai stabil, nilai itu sebenarnya berubah secara berterusan.

Apabila anda ingin menukarnya untuk mata wang lain di meja mata wang, katakanlah untuk USD, satu hari anda membayar 10 mata wang tempatan kepada satu dolar, pada hari berikutnya mungkin 11 atau 9.

Bitcoin berfungsi dengan cara yang sama – anda hanya boleh memikirkan ia sebagai mata wang selain daripada yang anda gunakan.