12 Sebab Kenapa Daging Babi Tidak Boleh Dimakan

Penting untuk anda khasnya bagi umat Islam mengetahui sebab-sebab kenapa khinzir atau babi ini diharamkan. Dibawah ini adalah fakta dan informasi untuk anda tentang 12 Sebab Kenapa Daging Babi Tidak Boleh Dimakan :

 

1. Faktor pemakanan bukanlah satu masalah bagi khinzir. Mereka adalah spesis haiwan yang tidak mempunyai diet yang spesifik. Dalam kata lain, mereka boleh makan apa saja termasuk najis, kotoran, bangkai binatang, ulat dan juga cancerous growth dari binatang lain.

2. Toksin di dalam badan khinzir diserap oleh daging dan lemaknya seperti span. Dagingnya boleh mencecah 30 kali ganda lebih toksik berbanding daging lembu atau rusa.

3. Lebih kurang 8 hingga 9 jam waktu yang diambil oleh badan kita untuk mencerna daging lembu atau rusa. Dalam proses ini, hati kita mempunyai lebih banyak waktu untuk menapis toksin-toksin yang terdapat dalam daging tersebut. Tetapi, dengan daging khinzir, waktu pencernaan lebih cepat iaitu lebih kurang 4 jam sahaja. Jadi, lebih banyak toksin yang tidak dapat ditapis.

4. Khinzir adalah binatang yang tidak mengeluarkan peluh. Mengikut kajian, berpeluh adalah salah satu cara badan kita mengeluarkan toksin-toksin. Oleh kerana khinzir tidak berpeluh, toksin-toksin tersebut kekal di dalam badan dan dagingnya.

5. Betapa beracunnya seekor khinzir itu sehingga walaupun menggunakan strychnine dan racun lain tidak mudah membuatkan ia mati.

6. Penternak biasanya akan meletakkan khinzir di sarang ular kerana ia akan makan ular tersebut dan bisa ular tersebut tidak akan mendatangkan apa-apa bahaya kepadanya.

7. Saat seekor khinzir di sembelih, ulat dan cacing akan menghinggap ke dagingnya tersebut berbanding dengan haiwan lain. Hanya dalam tempoh beberapa hari saja, daging khinzir tersebut akan dipenuhi dengan cacing.

8. Terdapat banyak parasit seperti tapeworms, flukes, worms, and trichinae yang dapat ditemukan di badan seekor khinzir. Tidak ada suhu yang selamat untuk memasak daging khinzir untuk membunuh parasit dan telurnya.

9. Daging khinzir mempunyai 2 kali ganda lebih banyak lemak berbanding daging lembu. Steak daging lembu T-bone 3 auns mengandungi 8.5 gram lemak, manakala pork chop 3 auns mengandungi 18 gram lemak. Beef rib 3 auns mengandungi 11.1 gram lemak dan pork spare rib 3 auns mengandungi 23.3 gram lemak.

10. Lembu mempunyai sistem pencernaan yang sangat kompleks dimana mereka mempunyai 4 perut. Oleh kerana itu, mereka akan mengambil masa lebih dari 24 jam untuk mencerna diet vegetarian mereka yang menyebabkan daging mereka bebas dari toksin. Sebaliknya, khinzir hanya mempunyai satu perut dan mengambil masa 4 jam saja untuk mencerna makanannya, turning makanan toksin menjadi daging.

11. Saiz cacing Trichinae dalam daging khinzir adalah sangat kecil bahkan hanya boleh dilihat di dalam mikroskop. Apabila dimakan, ia boleh masuk ke usus, otot, saraf tunjang (spinal cord) dan otak dan menyebabkan penyakit Trichinosis. Penyakit tersebut tidak banyak bahkan kadang-kala tidak menunjukkan apa-apa simptom, tetapi simptom yang ditunjukkan sering kali tersilap dengan penyakit-penyakit lain seperti, typhoid, arthritis, rheumatism, gastritis, MS, meningitis, gall bladder trouble atau acute alcoholism.

12. Betapa beracun dan kotornya khinzir itu sehingga perlu diletakkan “sewer line” di setiap kakinya dengan lubang di hujungnya. Disinilah mana najis dan nanah yang tidak dapat dikeluarkan dari badannya dikeluarkan. Walau bagaimana pun, masih ada sisa-sisa najis tersebut yang masuk ke dalam daging mereka.